Sıkça Sorulan Sorular

Neden Sling?

-Çünkü bebeklerin ilk 3 ayı, aslında anne karnındaki 4.trimester’larıdır. Yeni doğan bebek, annesiyle ayrı bir varlık olduğunun farkında değildir. Bu yüzden sık sık ağlar ve kucaklanmak ister. Bu durum da anneyi iş yapamaz hale getirir. Slingler annenin bebeğiyle güvenli bir temas sağlayıp yaşamını idare etmesine yardımcı olur.

-Yenidoğan bebekler sık sık ağlar. Uyku, beslenme ve guvenlik gibi temel gereksinimlerinin belli bir sırayla karşılanması gereken bebek bu sıralamada başarısız olunursa daha huzursuz olur. İyi uyuyamayan bebek, iyi beslenemez; iyi beslenemeyen ve tam doymayan bir yenidoğan, kısa kısa uyur. Karşılanamayan isteklerin üst üste binmesiyle bebek daha çok ağlamaya başlar ve anne bebeğinin dilini anlayamamaktan dolayı mutsuzdur. Sling kullanımı bu kaotik döngünün kırılmasına yardımcı olur.

-Slingde huzurla taşınan bebekler daha az ağlar. Daha az ağlayan bebek eşittir, daha huzurlu bir anne demektir. Bu da daha çok anne sütü alabilen bebekler anlamına gelir.

-Ülkemiz şehir planlamacılığından ne yazık ki bebekli insanlar düşünülmemiştir. Kaldırımlar, mağaza girişleri ve yollar pusetle gezmeyi zorlaştırmaktadır. Puset taşımaktan yorulup bebeğiyle mobilize olmaktan çekinen anne-babalar için  sling çok sağlıklı bir alternatiftir. Bebeğiniz slingde huzurla uyurken ya da etrafı izlerken siz de keyifle gezebilirsiniz.

-Özellikle 0-3 aylık dönemde kucaklanan ve guvenle donanan bebeklere şu mesaj net şekilde gider: “Ne zaman ağlasam annem-babam beni kucaklıyor” Dünyadaki ilk aylarına güvenle adım atan bebeklerin ileriki ayları da daha güvenli olur. Bebek surekli ağlayıp anne-babasının derdini anlatmaya çalışmak yerine kişisel becerilerini ilerletmeye çalışır. Yani sanılanın tam tersi, bebek kucağa çok fazla kucaklandığı için alışmaz.

 

Doğru taşıyıcı nasıl olmalı?

-Sağlıklı bir bebek taşıyıcıyla sağlıksızı ayırt etmek için bu ilustrasyona bakın.

-Soldakinde hem bebeğin bez bölgesine hem de omurgasına fazla yük biner. Taşıyan da bebeğin ağırlığını normalden fazla hisseder. Slinglerde ve sağlıklı kangurularda ise bebeğin pozisyonu sağdaki çizimde oldugu gibidir. Bebek oturur şekilde taşınır.

 

Bebeği yüzü dışarı dönecek şekilde taşıyabilir miyim?

-Sıklıkla sorulan bu sorunun yanıtı, teorik olarak evet ama pratikte sağlıklı olmaz. Çoğu slingde ve kanguruda bu pozisyonda taşımak mümkün olsa da önerilmez. Neden?

  • Yüzü dışarı dönük bebek fazla  uyarana maruz kalır, daha zor uyur, daha fazla  yorulur. Arabaların sesi, ışıklar, etraftan gelen geçen insanlar birkaç aylık bebek için çok fazla uyaran anlamına geliyor.
  • Sırtı anneye babaya dayalı şekilde, yani yüzü dışarı dönük taşınan bebeğin omurgası ve boynu desteksiz  kalır. Dışa dönükken, omurgasının doğal kıvrımına aykırı bir şekilde taşınır.
  • Uykusu gelirse boynunu destekleyecek bir kısım yoktur. Dışa dönük taşınırken uykusu gelen bebek, boynunu yamuk şekilde  eğer ve kotu bir pozisyonda uyur. Tüm bunlar da bebeğin sağlıksız şekilde taşınmasına yol açar.
  • Birkaç aylık bebeğimize TV izletmiyorsak, lütfen dışa dönük de taşımayalım. Pek çok anne, bebeğin dışa bakmadığı zaman sıkılacağı iddiasındadır. Oysa bebek, kafasını rahatça çevirerek etrafı izleyebilir. 6.aydan sonra da bebeği sırtınızda taşıyabilirsiniz. Ya da bebeğinizi başka şekilde sakinleştirip slinge alıştırabilirsiniz.

Boba 4G Kangurudaki yastıkçık hangi ayda hangi pozisyonda kullanılmalı?

Boba 4G’nin patentli infant insertünün temel amacı yenidoğan bebeği anne karnındaki gibi fetal pozisyonda taşımaktır. Bebeklerin çok büyük kısmı ilk 6 hafta bacaklarını karnına toplayarak kucaklanmak istediğinden insertü ilk 6 hafta kadar çıtçıtlarını kapatıp top gibi yaparak kullanmalısınız.  6.haftadan sonra yavaş yavaş bacaklarını açmak isterler. Insert acık olarak kullanılırken hala poposu ve bacakları tam olarak desteklenmektedir. Bu da Boba 4G kanguruyu diğerlerinden ayrı kılan en önemli özelliktir.

      İnsert ilk 6 hafta kadar (3-4,5 kg arasında) böyle top gibi yapılıp kullanılmalı

 

  6. haftadan sonra(4,5-7 kg arasında) insert açık olarak kullanılır.

 

Bebeğinizin artık başını net şekilde tutabildiği  3.-4. aylardan sonra insert’ü tamamen çıkararak kullanabilirsiniz. Inset’ü çıkardığınızda bebeğiniz kafası çok içerde kalıyor ve durumdan hoşnutsuzsa insertü birkaç ay daha kullanmaya devam edebilirsiniz.

 

Yenidoğan bebeğiniz hangi taşıyıcıda olursa olsun şu şekilde durmalı!! Bacakları anne karnında gibi kıvrık; sırtı C şeklinde  ve yüzü her zaman taşıyana dönük olmalı.

Slingi ilk kez denerken en sık yapılan hatalar

  • Sling kullanımını desteklemeyen hatta anlamsız bulan aile üyelerinin yanında denemek. ”Sütün az mı?”sorusuna maruz kalan annenin sütünün gerçekten azalması gibi, ”bu bez parçası çok saçma, kucakçı yaparsın, alıştırma” diye uyarılan annede de soru işaretleri oluşur. Bu çekinceler de anneyle bebek arasına girip sling kullanımını sekteye uğratır.
  • Annenin slingi ilk kez bebekle birlikte denemesi. İdeali, annenin bebeksizken en az birkaç kez slingi bağlamayı, belki bir oyuncakla, denemesi. Bebeği slinge tek başınıza güvenle yerleştiremeyeceğinize inanıyorsanız, bebeğinizin sağlığı için mutlaka yardım alınız ve her zaman çift düğüm atınız.
  • Bebeğe bir şey olacak endişesiyle slingin kuşaklarının gevşek tutulması: Özellikle wrap slingin hayli sıkılması gerekiyor ki hem taşıyan daha az yorulsun hem de bebek daha güvenle taşınsın.
  • Bebeği fazla aşağıda tutmak. Bebeği mümkün mertebe çenenize yakın tutun. Kafanızı hafifçe eğince bebeğiöpebiliyor olmanız gerekiyor. Kolayca öpemeyecek kadar aşağıda tutarsanız sırtınız ve beliniz daha çok ağrır.
  • Kuşakları dar ve boyna yakın tutmak. Kuşakların maximum genişlikte tutulması gerekiyor. Kuşakları mümkün mertebe omza yakın tutun. Boyna yakın tutulan kuşaklar sırtı ve boynu yorar.
  • Bebeğin yorgun ya da aç olduğu saatlerde ilk denemenin yapılması.
  •  Bebeğin slingin dokusuyla tanışmasını beklememek. İdeali, bebeğin slingi ellemesine, hissetmesine izin vermek.
  • Bebekler, sözcükleri anlamaz ama anne-babasının hislerini sünger gibi çeker. Önce siz endişelerinizden arınmaya çalışın.
  • Slingi takıp evde hiçbir şey yapmadan dikilmek. Bebekler 0-3 aylık donemde anne karnındaki ritmik hareketlerle rahatlar. Sonrasında ise dış dünyayı keşfettiklerinden etrafı izlemeyi severler. Slingi taktıktan sonra dolaşın. En azından balkona çıkın.
  • Slingi bir kez deneyip, olumsuz tecrube sonucu kaldırıp atmak. Bazı bebekler yeniliklere daha AZ açıktır. Bir oyuncağı, yeni bir tadı sevmek için daha fazla zamana ihtiyacı vardır, daha hassas yapıdadır. Slingi farklı zamanlarda birkaç kez denemek işe yarayabilir.